Šta je tokenomija i kako može oživjeti ekonomiju

10/02/2021

Tokenizacija kombinira vaše poslovanje s blockchain tehnologijom i izdaje vaše vlastite poslovne tokene koji su u osnovi slični dionicama.

Povezivanjem s blockchainom možete postepeno automatizirati sve procese svog poslovanja. U isto vrijeme imate ažurne podatke o svojim troškovima na koje možete brzo reagirati i značajno uštedjeti. Nakon što automatizirate cjelokupno poslovanje i povežete se s blockchainom, vaše će poslovanje biti bez muke i dobro organizirano za potencijalne investitore koji vole kupiti vaše tokene.

Tokenizacija je postupak zaštite osjetljivih podataka zamjenom broja generiranog algoritmom koji se naziva žeton. Tokenizacija se često koristi za sprečavanje prevara s kreditnim karticama. Ovi se tokeni mogu prenositi putem Interneta ili putem različitih bežičnih mreža potrebnih za obradu plaćanja bez izlaganja stvarnih bankovnih podataka. Stvarni broj bankovnih računa čuva se na sigurnom mjestu.

Tokenizacija je metoda koja pretvara prava na sredstvo u digitalni token.
Pretpostavimo da postoji kuća za 200.000 EUR. Tokenizacija može pretvoriti ovaj stan u 200 000 tokena (broj je potpuno proizvoljan, pa može biti i 2 milijuna tokena). Dakle, svaki token predstavlja 0,0005% osnovne imovine. Na kraju ćemo izdati žeton na platformi koja podržava pametne ugovore poput Ethereuma, tako da se tokeni mogu slobodno kupovati i prodavati na raznim berzama.

Kada kupujete token, zapravo kupujete 0,0005% imovine imovine. Kupujete 100.000 tokena / tokena i posjedujete 50% svoje imovine. Kupite 200.000 tokena / tokena i posjedujete 100% imovine. Očito nećete postati zakonski vlasnik nekretnine. Budući da je Blockchain fiksna javna knjiga, on osigurava da nakon što kupite tokene, nitko ne može "izbrisati" vašu imovinu, čak i ako nije navedena u katastru nekretnina. Trebalo bi biti jasno zašto Blockchain dopušta ovu vrstu usluge.

Tokenizacija ostale imovine funkcionira na isti način. Ako postoji slika Picassa od 50 miliona eura, ona se takođe može tokenizirati. Isto vrijedi i za zlato i dijamante te ostale vrijednosne papire i nekretnine.