Zašto tokenizirati

10/02/2021

Prema nedavnim procjenama trenutna vrijednost sve stvarne imovine iznosi približno 256 bilijuna američkih dolara.
Iako je ovaj opadajući broj relativno stabilan, sva ta imovina redovno mijenja vlasnika.
Nažalost, procesi koji se koriste u trgovini ovom imovinom potpuno su zastarjeli.

Posjedovanje velike većine stvarne imovine i dalje znači usitnjavanje papira.
Stoga većina transakcija može potrajati tjednima ili čak mjesecima.

Trgovinu imovinom muči i mnoštvo birokracije, nebrojene naknade i razna geografska ograničenja. Pored toga, većinu imovine je vrlo teško distribuirati, što njihovo tržište čini vrlo nelikvidnim. Nekretnine, rezerve zlata i likovna umjetnost dobar su primjer.


Srećom, s nedavnim razvojem tokenizacije, način na koji se drži i trguje stvarnom imovinom može biti na ivici prave revolucije.
Tokenizacija je inovativan proces u kojem su stvarna sredstva obilježena digitalnim tokenima koji postoje u blockchain mreži . Jednom kada se čipovi odbace, u osnovi postaju digitalne akcije s neoborivim dokazom o vlasništvu. Glavna nadogradnja bilo kojeg sistema tokenizacije papira je način na koji upravljamo imovinom u budućnosti.

Zašto simbolična imovina u stvarnom svijetu?
Bez obzira simboliziramo li stvarnu imovinu ili nematerijalne predmete kao što je intelektualno vlasništvo, stvaramo jedinstveno okruženje likvidnosti koje olakšava sigurne i brze transakcije.
Pored toga, imovinu stvarne imovine možemo trgovati digitalnim tokenima na blockchainu bez potrebe za posrednicima trećih strana. Umjesto toga, nepromjenjivost blockchaina oslobađa transakciju od bilo kakvih pokušaja prijevara.